De duiker van Hakan Östlundh 4*

Een verstikkende warmte teistert Gotland en op één van deze zonovergoten dagen komt er op het politiekantoor een jonge vrouw toe, Jenny Lundgren. Ze wordt geteisterd door enkele herinneringen uit haar vroege jeugd en meent dat haar vader betrokken was bij de dood van een minderjarig meisje in Frankrijk. Daarnaast krijgt de politie te maken met wat op het eerste gezicht een duikongeluk lijkt. Maar al snel blijken er enkele dingen niet te kloppen. Een reis terug in de tijd lijkt de enige oplossing te zijn om beide zaken tot een goed einde te brengen…

Hakan Östlundh heeft met ‘De duiker’ een tweede deel afgeleverd in de reeks met Frederik Broman. Hijzelf en zijn vrouw worstelen nog steeds met de gevolgen van wat eerder gebeurde in Eiland van de angst. De boeken zijn alvast niet erg bekend, wat op zich jammer is. De duiker opent langzaam en kabbelt geleidelijk verder, maar ergens voel je dat er veel op til is. En dat gebeurt inderdaad ook op zo’n 70% van het boek. Plots geraakt het hele boek (en dus ook beide zaken) in een stroomversnelling. Östlundh pakt het gezapig aan, maar weet dan plots het gaspedaal helemaal in te duwen. Ik voelde op het einde mijn hartslag even omhoog gaan en het einde heeft niet teleur gesteld.

De cover van de duiker laat de twee zaken als het ware zien. Een weg die duidt op de route die Jenny en haar vader reden in Frankrijk en waar ze een meisje vermoord zag worden. Verder zien we een duiker, die dan weer verwijst naar de dode duiker die aangetroffen wordt in de kalkgroeve. Geen al te opvallende cover maar alleszins ook niet slecht te noemen.

De duiker vormt het tweede deel in de serie rond Frederik Broman, de agent waar ik eerder al mee kennismaakte in ‘Eiland van de angst’. Hij en zijn vrouw hebben nog steeds te lijden onder de afloop van wat er gebeurde in dat deel. Frederik is intensief bezig met schieten op de schietbaan om zichzelf te kunnen verdedigen, terwijl zijn vrouw het thuis alsmaar moeilijker krijgt met het geïsoleerde gevoel van op een afgelegen plek te wonen. Opnieuw krijgt Frederik te maken met twee heel verschillende zaken in dit nieuwe deel. Een meisje herinnert zich na 18 jaar feiten die ze onderdrukt heeft gedurende al die jaren. Hij vader zou betrokken zijn bij een misdrijf waar een jong meisje de dood vond. Maar is alles wel waar van wat ze zich voor de geest haalt? Aan Frederik en zijn collega’s om dit uit te zoeken. Even nadien komt er nog een andere zaak binnen: een duiker wordt dood aangetroffen in een kalkgroeve. Wat aanvankelijk als een ongeluk werd bekeken, blijkt het uiteindelijk toch niet te zijn. Frederik en het team moeten een achterstand van 6 weken ophalen om de moordenaar te kunnen klissen. De duiker was een verhaal dat traag op gang kwam en vooral steunde op wat over en weer gereis, wat vragen stellen aan verdachten/getuigen. Tot plots op 70% van het einde het gaspedaal ferm werd ingeduwd en de ene wending na de andere kwam. Een goede ontknoping volgde en zo weet Östlundh me toch weer voor zich te winnen en te laten uitkijken naar deel 3. Voor de duiker alvast een score van 4 sterren!

5053138c3f9372.48973379.jpg

De duiker van Hakan Östlundh

368 bladzijden

Uitgegeven in 2007 door De Rode Kamer

Plaats een reactie

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑