De terechtstelling van Val McDermid 4*

In het gehucht Scardale verdwijnt de 13-jarige Alison Carter spoorloos. Na het uitlaten van haar hond Schepp is ze niet meer naar huis teruggekeerd en haar moeder maakt zich ernstige zorgen. George Bennett wordt op zijn eerste grote zaak gezet en bijt zich erin vast. Wanneer er jaren later een boek uitgebracht zal worden over de zaak, wil Bennett kost wat kost de publicatie tegenhouden. Na al die jaren blijft het mysterie groot, maar beetje bij beetje wordt de omvang duidelijk…

De terechtstelling is een beetje een beangstigend boek als je de titel leest en de omvang van het boek ziet. Meer dan 400 bladzijden dik maar liefst, dus niet zomaar een verhaaltje dat je op een uurtje gelezen hebt. Het boek is chronologisch vormgegeven met drie grote brokken. Het onderzoek, het proces en de uitgave van het boek. Het is fijn om de personages in hun latere leven terug tegen te komen. Zo zie je als lezer hoe het hun verder is vergaan. Het begin was soms verwarrend met de verschillende namen en ook op het einde moest ik er mijn hoofd bijhouden.

De cover van ‘De terechtstelling’ toont een meisjesgezicht dat angstig kijkt en dat opgesloten lijkt te zitten. De titel en de achterflap spraken me zeker aan door de verdwijning van de tiener en dat er na zoveel jaar van stilzwijgen toch nog schot in de zaak lijkt te komen.

De terechtstelling was het tweede boek dat ik las van Val McDermid want eerder las ik ook al Blinde obsessie van Val McDermid. De terechtstelling begint aanvankelijk wat moeizaam, de introductie van een hele resem dorpsbewoners maakt dat de vaart wat uit het verhaal gaat. Toch kwam er op een zeker punt verlichting want er werden sporen gevonden die meteen zorgden voor meer spanning. De verdenking komt na enige tijd te liggen op iemand uit het dorp en een veroordeling kan dan ook niet uitblijven. Let wel: dit verhaal start in de jaren ’60 dus de tijdsgeest is compleet anders en roken lijkt de normaalste zaak van de wereld te zijn. Het einde is wel verrassend te noemen, maar door opnieuw zoveel namen op te rakelen uit het begin, was ik wel even het noorden kwijt. De terechtstelling was een goed, vlot boek maar de dikte kon zeker ingeperkt worden door enkele zaken te schrappen die iets teveel herhaald worden doorheen het verhaal. Een knappe 4 sterren is mijn eindoordeel voor dit eerste gelezen boek van 2020!

 

13568634.jpg

De terechtstelling van Val McDermid

441 bladzijden

Uitgegeven in 1999 door Poema Pocket

Een gedachte over “De terechtstelling van Val McDermid 4*

Voeg uw reactie toe

Plaats een reactie

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑